Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami

Wczoraj zachciało mi się upiec coś drożdżowego. Wymyśliłam więc ślimaczki z masą budyniową i rodzynkami. Tak się złożyło, że miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek.

Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 25
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Bułki na słodko

Składniki:

-500 g mąki pszennej
-30 g świeżych drożdży
-łyżka cukru*
-pół szklanki ciepłego mleka
-70 g roztopionego masła lub margaryny
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-2 jajka
-1 żółtko

Nadzienie:
-3 budynie śmietankowe
-1 l mleka
-150 g rodzynek
-2-3 łyżki cukru

Dodatkowo:
-cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek. W środek dodajemy rozkruszone drożdże i łyżkę cukru. Wlewamy mleko i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Po tym czasie dodajemy roztopione masło lub margarynę, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz 2 jajka i 1 żółtko. Ugniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).Nadzienie:Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ale zmniejszamy ilość mleka dając 4 szklanki). Zestawiamy z ognia dodając do niego rodzynki. Mieszamy i studzimy.Wykonanie:Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (około 25 x 35 cm), smarujemy na całej powierzchni masę budyniową, zwijamy zaczynając od krótszego boku w roladę. Kroimy na cienkie plastry około 2 cm. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut.Posypujemy cukrem pudrem.*jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie dodać więcej cukruSmacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , ,

komentarzy 12

  1. Marzena 24 września 2014 at 05:39 Reply

    Uwielbiam te buły. Też takie robię. Są rewelacyjne i można je nadziać czym się lubi. Zabieram jedną do kawki 🙂

    • Marta 25 września 2014 at 23:53 Reply

      Niestety wszystkie bułeczki już dawno zjedzone ale mogę upiec drugą porcję więc zapraszam 🙂

  2. gin 25 września 2014 at 06:31 Reply

    Mmm, pycha 🙂 Uwielbiam takie połączenie smaków 🙂

    • Marta 25 września 2014 at 23:59 Reply

      To tak jak ja 🙂 Najlepsze jeszcze ciepłe z szklanką mleka 🙂

  3. Ania 29 września 2014 at 22:07 Reply

    Coś czuję, że w najbliższym czasie skorzystam z Twojego przepisu – w sam raz na drugie śniadanie ” do szkoły” 😉

  4. Beata 28 października 2014 at 20:47 Reply

    Mieszkam w Szwcji, i takie bułeczki nazywają sie bulle,są uwielbiane przez szwedów, ja tez je uwielbiam.

  5. ciezarna 14 stycznia 2015 at 17:46 Reply

    mam pytanko jestem w ciazy wlasnie robie Twoje buleczki i boje sie ze wyjda w srodku surowe pieke je 30 minut a nawet wiecej gdy nabiora kolor odpowiedz szybko POZDRAWIAM !

    • Marta 14 stycznia 2015 at 18:58 Reply

      Bułeczki nie powinny wyjść surowe. Ja piekłam je niecałe 30 minut i wyszły dobre. Budyń jest juz gotowany a ciasto w środku przez czas pieczenia na pewno się dopieklo 😉

  6. martyna 27 marca 2015 at 12:52 Reply

    Świetny przepis właśnie zrobiłam, jednak drugi raz dodam więcej cukru, bo jak dla mnie są za mało słodkie

    • Marta 27 marca 2015 at 21:46 Reply

      Drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem 🙂

  7. aga 29 lutego 2016 at 11:18 Reply

    Właśnie wyszukalam Pani przepis, proszę mi powiedziec czy budynie maja być z cukrem kupione i oprócz tego dodac 2-3 lyzki cukru jak w przepisie czy bez cukru i tylko samej wsypać cukier?

    • Marta 29 lutego 2016 at 11:39 Reply

      Budynie kupione bez cukru do których dodajemy cukier 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *