Bułeczki do hamburgerów (przepis II)

To już drugi przepis na blogu na bułeczki do hamburgerów. Są równie pyszne, miękkie i puszyste w środku. Tym razem zrobione zostały z maślanego ciasta drożdżowego brioche. Przepis na bułeczki znalazłam tutaj. Z podanego przepisu wyszło mi 28 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji lub tak jak ja z całości i po przestudzeniu po prostu część zamrozić. Bułeczki idealne są do burgerów lub jako pieczywo na śniadanie 🙂

bulki_na_hamburgery

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 27
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Bułki

Składniki:

-500 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
-50 g świeżych drożdży
-700 g mąki pszennej, np. tortowej
-2 łyżki cukru
-1,5 łyżeczki soli
-6 żółtek (w temperaturze pokojowej)
-200 g masła, bardzo miękkiego
Dodatkowo:
-żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
-sezam do posypania bułeczek

Przygotowanie:

Do miski dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do spienienia drożdży. W między czasie mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy żółtka oraz resztę mleka. Wyrobić mieszadłem miksera przez 5 minut następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).Po wyrośnięciu wierzch bułeczek delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez około 22 minuty do czasu aż lekko się zrumienią. Najpierw upiec bułeczki z jednej później z drugiej blaszki. Ostudzić.Z podanego przepisu wyjdzie wam około 27 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji lub tak jak ja z całości i po przestudzeniu po prostu część zamrozić.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Marzena 24 października 2014 at 05:25 Reply

    Skorzystam bardzo chętnie z przepisu i zrobię takie fajne danie :-):-):-)

    • Marta 24 października 2014 at 12:18 Reply

      Jestem pewna że ci posmakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *