Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z Was pamięta go z czasów dzieciństwa, kiedy to często był robiony przez nasze mamy na różnego rodzaju okazje. Wszyscy go uwielbiali 🙂 Blok jest chyba najprostszym deserem, bez pieczenia do przygotowania w domu (pomijam oczywiście czas chłodzenia). Niżej przedstawiam Was moją wersję tego przysmaku 🙂

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciastka

Składniki:

-500 g mleka w proszku
-100 g orzechów laskowych
-50 g migdałów
-200 g herbatników
-250 g masła
-4 czubate łyżki kakao
-pół szklanki cukru (100 g)
-200 ml wody

Przygotowanie:

Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie przekładamy na czystą ściereczkę, którą pocieramy, aby pozbyć się skórki z orzechów.Do dużej miski przekładamy podprażone orzechy laskowe, dodajemy migdały, rodzynki, mleko w proszku i pokruszone na mniejsze części herbatniki. Mieszamy i odstawiamy.W rondelku umieszczamy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Jeszcze gorącą masę przelewamy do miski z mlekiem i bakaliami (robimy to w kilku turach, między każdą należy przemieszać całość).Powstałą masę przelewamy do kwadratowej formy (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną folią spożywczą. Dobrze ugniatamy, aby wyrównać powierzchnie. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia masy.Powstały blok kroimy kostkę.Przechowujemy w lodówce.Smacznego 🙂

Publikacja

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. smerfetka 29 grudnia 2016 at 16:11 Reply

    UWIELBIAM, UWIELBIAM! Musiałam az to wykrzyczeć. żeby można było sięgnąć po kawałeczek…pysznie wygląda.

    • Marta 30 grudnia 2016 at 20:45 Reply

      Blok czekoladowy uzależnia swoim smakiem 🙂

  2. Sarna 30 grudnia 2016 at 09:10 Reply

    uwielbiam migdały i orzechy, od razu zjadłabym kilka kostek 😉

  3. piegusek 2 stycznia 2017 at 09:28 Reply

    uwielbiam go szczególnie jak jest nocno napakowany dodatkami ☺

  4. Zdrowieija 12 stycznia 2017 at 19:38 Reply

    Oj oj, kusi jak nie wiem :d

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *