Biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną

Dzisiaj mam dla was przepis na słodkie małe co nie co. Jest nim puszysty biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną. Ciasto urozmaiciłam dodając do niego prażone płatki migdałowe oraz odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Zrobicie je błyskawicznie, ale uważajcie zniknie z blaszki w takim samym tempie 😀 Polecam do kawy jak i na świąteczny stół 🙂

ciasto_orzechowosmietankoweciasto_orzechowosmietankowe2ciasto_orzechowosmietankowe3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 30
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Biszkopt:
-7 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
-puszka masy orzechowej Helio
-600 ml śmietany kremówki
-4 łyżeczki żelatyny
-2-3 łyżki cukru pudru
-pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
-100 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Biszkopt:Mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (wymiary około 26 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na pół.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywny krem pod koniec dodając cukier puder. Do żelatyny dodajemy odrobinę ubitej śmietany w dwóch turach następnie całość delikatnie wlewamy do kremu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.Wykonanie:Spód biszkoptu smarujemy masą orzechową, na nią wykładamy większą część ubitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem i delikatnie dociskamy.Wierzch smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego a na nim wykładamy resztę śmietany. Całość posypujemy uprażonymi migdałami.Odkładamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Przepis własny

4.50 avg. rating (78% score) - 2 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. Marzena 29 listopada 2015 at 08:53 Reply

    Wspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie słodkości 🙂

    • Marta 4 grudnia 2015 at 23:34 Reply

      Dziękuję 🙂

  2. http://cynamon.net.pl 29 listopada 2015 at 14:53 Reply

    Ostatnie zdjęcie wygrywa wszystko 😉

  3. Monika 13 grudnia 2015 at 09:43 Reply

    Ale jak to rzucamy? I nic mu się nie stanie? Przepis bardzo fajny i zamierzam go zrobić w następny weekend 😉

    • Marta 14 grudnia 2015 at 16:38 Reply

      Nie, nic mu się nie stanie 🙂 wystarczy, że zaraz po upieczeniu rzucisz go razem z blaszką na podłogę i odłożysz do wystudzenia:) zachęcam wypróbować przepis 🙂

  4. Wiki 13 kwietnia 2016 at 13:42 Reply

    Ciacho prezentuje się wybornie 😉 uwielbiam biszkopty.. i te migdały! Już kompletuję składniki, oby i mnie wyszło takie piękne ciasto . Dzięki za przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *