Biszkopt idealny

Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie się z wami nim dziś podzielę 🙂 Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł 🙂 W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie musicie się martwić ponieważ biszkopt nie opada. Najważniejszą czynnością w jego wykonaniu jest dobre ubicie białek a po upieczeniu, opuszczenie formy (razem z biszkoptem) na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo 🙂 Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, od tej pory piekę biszkopt tylko z tego przepisu.

biszkoptbiszkopt2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-7 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka maki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na blaty.

Publikacja

6.00 avg. rating (97% score) - 5 votes

Tagi: , , , ,

komentarzy 38

  1. z majeczką w kuchni 23 lutego 2015 at 11:34 Reply

    Chyba kazdy z Nas ma swoj ulubiony przepis na biszkopt. Ja mam taki babciny, ktory zawsze sie udaje

  2. Ania - Kto ugości moich gości? 23 lutego 2015 at 11:46 Reply

    Biszkopt bez proszku i jeszcze do tego upuszczony na podłogę – brzmi prawie jak jakieś czary:) Ja mam jeden przepis na biszkopt którego używam ale chętnie wypróbuję Twój do zrobienia tortu na przyszły weekend

    • Marta 23 lutego 2015 at 17:25 Reply

      Szczerze polecam 🙂 W piątek będę robić tort urodzinowy dla mojej córci właśnie na tym biszkopcie 🙂

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 23 lutego 2015 at 12:03 Reply

    Piękny biszkopt, doskonały wręcz! Ja robię zazwyczaj z podobnego przepisu 🙂

  4. Obiad gotowy! 23 lutego 2015 at 15:56 Reply

    Znam ten biszkopt – jest delikatny i bardzo puszysty. Prawdziwy biszkopt właśnie jest bez proszku:)

  5. amandaricci-butikzprzepisami 23 lutego 2015 at 18:13 Reply

    Biszkopt pięknie wyrósł! Ale z tym rzucaniem na podłogę to żart? 😀

    • Marta 23 lutego 2015 at 18:30 Reply

      Nie, to nie jest żart 🙂 Polecam wypróbować przepis 🙂 Gwarantuję, że wyjdzie 🙂

  6. Małgosia napiecyku 23 lutego 2015 at 18:43 Reply

    Biszkopt pięknie się prezentuje…zapachniało świeżym biszkoptem 🙂

  7. Marzena 23 lutego 2015 at 18:53 Reply

    Taki biszkopt robię już od dawna i jest idealny, najlepszy przepis 🙂

    • Marta 27 lutego 2015 at 04:40 Reply

      Zgadzam się, to najlepszy przepis 🙂

  8. Ania 23 lutego 2015 at 21:08 Reply

    I jaki wyrosniety 😉

  9. Niki 6 marca 2015 at 22:32 Reply

    Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, zaraz po upieczeniu gorący biszkopt mam rzucić na podłogę i z powrotem włożyć do piekarnika aby tam ostygł ??????

    • Marta 7 marca 2015 at 07:57 Reply

      Dobrze rozumiesz 🙂 Gdy biszkopt się upiecze, trzeba rzucić go na podłogę (razem z formą) z wysokości około 40 cm. Następnie włożyć go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia 🙂

  10. Monika 7 marca 2015 at 11:01 Reply

    Ja tez robię taki biszkopt od dawna ale ja go opuszczamy na blat stołu i juz nie wkładam spowrotem do piekarnika tylko zostawiam na wierzchu i sobie stygnie. Polecam biszkopt jest idealny, wysoki i puszysty.

  11. Aga 10 czerwca 2015 at 08:42 Reply

    W formie o jakiej średnicy robiłaś ten biszkopt?

  12. Aga 10 czerwca 2015 at 08:43 Reply

    W formie o jakiej średnicy robiłaś ten biszkopt? Pięknie urósł 🙂

    • Marta 10 czerwca 2015 at 08:47 Reply

      Piekłam w formie o średnicy 26 cm 🙂

  13. Ela 6 stycznia 2016 at 14:53 Reply

    A ja nie rzucam o podłogę tylko odwracam go do góry nogami.Na tacę kładę kratkę
    i biszkopt w blaszce odwrócony do góry nogami.Trzymam tak do wystygnięcia.
    Nie wypadnie z blaszki bo boki tortownicy nie są wyłożne papierem ani wysmarowane
    tłuszczem.Zawsze jest równy tak jak ten na zdjęciu.Tyle,że ja zawsze dodaję łyżeczkę proszku,bez proszku jeszcze nie robiłam.Muszę sprobować

    • Marta 9 stycznia 2016 at 00:27 Reply

      Polecam zrobić z mojego przepisu bez użycia proszku do pieczenia 🙂

  14. Monika 9 stycznia 2016 at 19:04 Reply

    Właśnie się piecze dokładnie jak w przepisie postarają się zobaczymy

    • Marta 9 stycznia 2016 at 22:57 Reply

      Daj znać jak wyszedł 🙂

  15. Zaciekawiona 10 stycznia 2016 at 18:44 Reply

    Witam. Czy z takiej proporcji składników wyjdzie mi biszkopt na prostokątnej blaszce 27 na 35??

    • Marta 10 stycznia 2016 at 18:56 Reply

      Tak,wyjdzie ale będzie o połowę niższy.

  16. Katrina 14 stycznia 2016 at 20:43 Reply

    Właśnie upiekłam Twój biszkopt…
    Jest idealny
    Pierwszy raz mi wyszedł taki piękny

  17. Jerzunia - 2 lutego 2016 at 08:18 Reply

    Przy najblizszej okazji wypróbuję biszkopt z Twojego przepisu.Pozdrawiam.

    • Marta 6 lutego 2016 at 22:18 Reply

      Polecam to mój niezawodny przepis! 🙂

  18. Bons 2 lutego 2016 at 16:14 Reply

    Jakoś głupio z tym rzucaniem o blat czy podłogę.

    • Marta 6 lutego 2016 at 22:19 Reply

      Rzucanie jest po to aby biszkopt nie opadł 🙂

  19. wiesia 8 lutego 2016 at 18:57 Reply

    Tez rzucam o podloge ale dodaje proszek. Czy na serio nie trzeba?

    • Marta 8 lutego 2016 at 22:01 Reply

      Jeżeli dobrze ubijesz białka a po upieczeniu rzucisz biszkopt z blaszką na podłogę to dodanie proszku do pieczenia jest zbędne. Biszkopt wyjdzie wysoki i równy 🙂

  20. Agulek 24 lutego 2016 at 18:33 Reply

    Wspanialy przwpis. POLECAM

  21. Beata 1 maja 2016 at 13:55 Reply

    Czy na taką ilość mąki nie może być 5 lub 4 jaja, pół szklanki cukru? Czy próbowała Pani tak piec, czy się uda?

  22. Kasia 20 czerwca 2016 at 15:58 Reply

    A jak zmienić ilość mąki i ile dać kakao aby otrzymać biszkopt ciemny?

    • Marta 20 czerwca 2016 at 21:40 Reply

      Aby upiec biszkopt kakaowy należy zamiast mąki ziemniaczanej dodać kakao (tutaj proponuję dodanie 1/4 szklanki), reszta proporcji zostaje bez zmian 🙂

  23. Wiesława 7 sierpnia 2016 at 08:35 Reply

    Ja nie mam jakiegoś sprawdzonego :(,zawsze jak wyrasta pieknie po upieczeniu opada:(. Wnet córki 2latka i na samą myśl,że mam upiec tort już się martwię.Może wina tego,że biszkopta ubijam mikserem najpierw na najszybszych obrotach a później na wolnych.Może to też wina mąki bo nie używam ze sklepu tylko z młyna(ze swojego zboża)…

    • Marta 15 sierpnia 2016 at 14:15 Reply

      Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaję, polecam więc wypróbować 🙂

  24. Marta 26 listopada 2016 at 16:38 Reply

    Próbowałam już robić biszkopt ze wszystkich możliwych przepisów i NIGDY mi nie wychodzi. Albo nie wyrasta albo pada po wyjęciu;-(

  25. Iwi 27 listopada 2016 at 06:02 Reply

    Przepis super dziekuje i to upuszczanie naprawde genialne biszkopt jest cud . a jak go „rzucam ” o podloge to wszyscy patrz jak na wariatke ha ha ha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *