Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym

Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz obiad lub kolację. Delikatny kurczak w bułce z wyrazistym sosem kaparowym świetnie smakuje. Przepis znalazłam w książce Beaty Śmiechowskiej zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef.

bajgle

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, przekąska

Składniki:

Filet z kurczaka:
-1 pierś z kurczaka
– łyżeczka słodkiej papryki
-sól, pieprz
-5 łyżek oliwy z oliwek
-2 łyżki masła klarowanego
Sos kaparowy:
-1 duże żółtko
-2 łyżki musztardy dijon
-łyżeczka octu winnego
-2 szczypty soli
-2 szczypty szczypty cukru
-150 ml oleju
-łyżka wrzątku
-2 łyżki soku z cytryny
-3 łyżki odsączonych kaparów
-pieprz
Bajgle:
-350 g mąki pszennej
-20 g świeżych drożdży
-250 ml mleka
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-50 g masła
Dodatkowo:
-1 roztrzepane jajko
-sól i czarnuszka do posypania
-dowolna sałata
-opcjonalnie czerwona cebula

Przygotowanie:

Filet z kurczaka:Kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż na filety. Posypujemy papryką, solą i pieprzem. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na 60 minut.Sos kaparowy:W miseczce ubijamy żółtko z musztardą, octem winnym, solą i cukrem. Następnie dodajemy po kropelce oleju i nadal ubijamy, aż postanie majonez. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę wrzątku i energicznie mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy kapary (wcześniej przepłukane na sitku zimną wodą) z sokiem z cytryny i dodajemy je do majonezu. Można doprawić pieprzem. Gotowy sos przekładamy do lodówki.Bajgle:Mąkę przesiewamy do miski, robimy mały dołek, dodajemy pokruszone drożdże. Mleko podgrzewamy z masłem do 40 stopni i zalewamy drożdże. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki (6-8 sztuk) o średnicy 6-7 cm, w środku każdej robimy niewielki otwór i delikatnie rozciągamy, aby powstała dziurka.Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy. Na wrzątek wkładamy po 2-3 bajgle, gotujemy około 3 minuty i wyciągamy na bawełnianą ściereczkę. Po 2 minutach bajgle smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy solą i czarnuszką.Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni (z funkcją termoobiegu). Bajgle układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut na środkowej części piekarnika.Upieczone bajgle wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż na pół.Filety z kurczaka:Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy filety z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na talerzyk wyłożony papierem ręcznikowym.Wykonanie:Do środka każdego bajgla wkładamy listki sałaty, po kawałku kurczaka i polewamy sosem kaparowym. Podajemy.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. Marzena 2 marca 2015 at 08:40 Reply

    Fantastyczna kanapka. Wygląda pysznie 🙂

  2. Ania 2 marca 2015 at 21:30 Reply

    Kanapka idealna na wynos 😉

  3. Majstersztyk! Dla mnie taka kanapka z powodzeniem może zastąpić obiad!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *