Dania obiadowe/ Zapiekanki

Babka ziemniaczana

Zapraszam na bardzo smaczny, prosty i tani obiad. Jest nim babka ziemniaczana. Zrobiłam ją z dodatkiem kiełbaski, cebuli oraz boczku. Jest bardzo sycąca. Z podanego przepisu wyjdzie Wam duża blacha zapiekanki ziemniaczanej, którą spokojnie można odgrzewać następnego dnia np. w mikrofali. Moim domownikom bardzo zasmakowała a mąż pytał kiedy zrobię ją ponownie 🙂 Polecam.

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -2 kg ziemniaków
  • -3 cebule
  • -200 g kiełbasy
  • -boczek (około 300 g)
  • -2 ząbki czosnku
  • -4 jajka
  • -4 łyżki mąki
  • -2 łyżeczki soli
  • -płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • -łyżka majeranku

Przygotowanie

Boczek kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dnie prostokątnej blaszki. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni, studzimy.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach przy pomocy miksera/maszynki. Do masy ziemniaczanej dodajemy przestudzoną kiełbasę z cebulą, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz majeranek. Dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę przelewamy na blaszkę z boczkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę i 10 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    filizanka-smakow
    10 października 2014 at 13:35

    nie jeden mężczyzna by się skusił na taki full wypasik 🙂

  • Reply
    Marzena
    10 października 2014 at 20:38

    Ale ja dawno nie jadłam takiej baby 🙂 a tak bardzo ją lubię. Muszę koniecznie zrobić 🙂 twoja wygląda pysznie, szkoda że monitor mi przeszkadza bo bym sobie ją zabrała 🙂

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 16:54

      Dziękuje 🙂 Babka była bardzo pyszna 🙂

  • Reply
    Karolina z e-turysta.net
    27 września 2016 at 10:07

    Świetny, prosty przepis! Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

  • Reply
    N
    17 lutego 2017 at 02:12

    Jaki ma być boczek do babki?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.