Babka meksykańska

Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Polecam do kubka ulubionej herbaty lub filiżanki kawy 🙂

piernik

piernik2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-125 ml wody
-1,5 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki kakao
-250 g masła
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-garść posiekanych orzechów włoskich
-garść rodzynków

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy również posiekane masło. Podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą, a masło rozpuści. Gdy masa zacznie wrzeć, trzymamy ją jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Najpierw jednak odlewamy filiżankę masy (posłuży ona do dekoracji).Gdy masa wystygnie, wbijamy do niej żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i znowu miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem soli). Sztywną pianę dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Wsypujemy orzechy włoskie i rodzynki. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki keksowej, wyrównujemy (wymiary około 26 cm x 12 cm). Aby ciasto było łatwiej wyjąć, papier powinien wystawać z formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę lub dłużej (do tzn. suchego patyczka).Wystudzone ciasto polewamy odłożoną czekoladową masą. Po jej zastygnięciu możemy kroić ciasto na kawałki.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Ewa gotuje, odcinek 262

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. gin 19 października 2016 at 16:31 Reply

    Mmm, kusząca 🙂 Choć nie jestem pewna, co ma z Meksykiem wspólnego 😉

  2. Archie 20 października 2016 at 10:35 Reply

    Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Megly 20 października 2016 at 10:39 Reply

    Ja tam lubię ciasta typu murzynek, więc ta babka jak najbardziej do mnie przemawia. Wygląda pysznie. Mam na nią ochotę. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta 22 października 2016 at 07:32 Reply

      Megly, fajna z niej babka 😀

  4. piegusek 20 października 2016 at 19:42 Reply

    no to wpadam na dobrą kawkę i kawałek ciacha ☺

    • Marta 22 października 2016 at 07:31 Reply

      Zapraszam 🙂

  5. Paulina 22 października 2016 at 06:02 Reply

    A ile łyżek kakao? Nie zostało napisane 😉

    • Marta 22 października 2016 at 06:50 Reply

      Już poprawione 🙂 2 mi gdzieś zniknęła 🙂

  6. Gosia 2 listopada 2016 at 13:18 Reply

    Genialne i łatwe, zrobie na dniach bo wyglada oblednie. Lubie takie ciasta z polewami „ciastowymi’ jak polewa w murzynku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *