Babka makowa z polewą czekoladową

Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość 🙂

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-1 szklanka białek
-3/4 szklaki cukru
-0,5 szklanki oleju
-1 szklanka maku
-1 szklanka mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
-50 ml śmietanki 30 %
-70 g mlecznej czekolady
-łyżka masła
Dodatkowow:
-orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy stopniowo olej, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Mieszamy delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, do połączenia.Masę przelewamy do foremki na babkę (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przewracamy do góry dnem na talerz. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami.Polewa czekoladowa:Do małego rondelka przelewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy połamaną na mniejsze części czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie polewamy ciasto.Smacznego 🙂

Publikacja

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , ,

1 komentarz

  1. Amatorka 17 grudnia 2016 at 17:37 Reply

    Ale mi narobiłaś ochoty.. musi być pyszna 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *