Babki/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

Święta zbliżają się wielkimi krokami, warto więc pomyśleć nad Wielkanocnymi przepisami. Ostatnio upiekłam babkę kajmakową i dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jej przygotowanie. Do jej zrobienia będzie Wam potrzebna puszka masy kajmakowej, u mnie o smaku kukułki od Helio. To właśnie dzięki niej babka nabrała karmelowego koloru. Idealne ciasto na święta i nie tylko 🙂

Babka kajmakowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • -3 łyżki cukru
  • -sok z 1 cytryny
  • -100 g masła
  • -300 g masy krówkowej (kajmakowej), u mnie od Helio
  • -180 g mąki pszennej
  • -100 g skrobi ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • -30 g płatków migdałowych, u mnie od  Helio (uprażonych na suchej patelni)
  • Sos kajmakowy:
  • -100 g masy krówkowej
  • -3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki

Przygotowanie

300 g masy kajmakowej podgrzewamy z masłem w małym rondelku. Odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodajemy sok z cytryny oraz masę kajmakową. Mieszamy na niskich obrotach. Pod koniec dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy za pomocą łopatki.

Babkę na formę (około 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut.

Jeszcze ciepłą babkę polewamy sosem kajmakowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

Sos kajmakowy:

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Najlepiej lekko podgrzać, żeby lepiej się połączyły.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Reply
    Adam
    10 marca 2016 at 12:51

    Super przepis! Powinnaś wydać własną książkę kucharską, inspirujesz wiele osób 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:33

      Może kiedyś…:-) Pozdrawiam

  • Reply
    Kamila
    10 marca 2016 at 13:15

    Ej, super! Naprawdę 🙂 Chętnie wypróbuję przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:32

      Daj znać jak smakowało 🙂

  • Reply
    Kara
    10 marca 2016 at 13:31

    Czuć, że święta się zbliżają ^^

  • Reply
    Marcin
    10 marca 2016 at 14:17

    Przepis po prostu super 🙂 Na pewno zagości na naszym stole wielkanocnym 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:31

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 Daj znać jak smakowała. Pozdrawiam

  • Reply
    Kamila
    10 marca 2016 at 15:55

    Chyba babka obłędna, bo przepis jest prosty, a wykonanie jeszcze prostsze! Za to smak z jak najwyższej półki :);)
    Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:30

      To prawda – przepis jest bardzo prosty a babka bardzo smaczna 🙂
      Pozdrawiam

  • Reply
    Megly
    10 marca 2016 at 17:12

    Bardzo lubię kajmak w wypiekach. Piękna babka. Wspaniale podana. Przepis zachęca do wypróbowania w te święta koniecznie. Super 🙂 Pozdrowionka 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:29

      Zachęcam wypróbować przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Marcia
    11 marca 2016 at 11:12

    Mi wyszła świetnie 🙂 Dzieciaki jadły aż im się uszy trzęsły!

    • Reply
      Marta
      17 marca 2016 at 15:16

      Super! Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Anka
    11 marca 2016 at 14:58

    Ja zrobiłam i z przykrością stwierdzam, że całą wsunęłam sama 🙁 Jest za pyszna! :p

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.