Babka budyniowo – cytrynowa

To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny. Wyszła przepyszna – miękka, delikatna o pięknym cytrynowym aromacie. Długo utrzymuje świeżość. Jest szybka i łatwa do zrobienia. Należy tylko pamiętać aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej ponieważ może wyjść zakalec. Polecam upiec jeszcze przed Wielkanocą! 🙂

baba_smietankowa

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-4 jaja
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-200 g masła
-1 szklanka mąki pszennej
-1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
-sok wyciśnięty z 2 cytryn
Lukier:
-3/4 szklanki cukru pudru
-2 łyżki soku z cytryny
 

Przygotowanie:

Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Odstawiamy.Mąkę, proszek do pieczenia oraz proszki budyniowe przesiewam przez sitko, mieszamy. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Porcjami dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniami oraz sok z cytryny. Mieszamy delikatnie na najniższych obrotach miksera – tylko do połączenia. Pod koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy (tylko do połączenia).Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Lukier:Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ma powstać gęsty lukier, w razie konieczności dodajemy więcej cukru pudru bądź wody). Wystudzoną babkę polewamy lukrem.Smacznego 🙂

Publikacja

6.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Megly 14 marca 2016 at 19:55 Reply

    Babka wygląda na niezwykle lekką i smaczną. Lubię wypieki o cytrynowej nucie. Z chęcią bym ją wypróbowała niebawem. Oczywiście z takim wspaniałym lukrem cytrynowym – obowiązkowo 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. napiecyku 14 marca 2016 at 21:22 Reply

    Bardzo dumnie się prezentuje 🙂

  3. Marzena 15 marca 2016 at 20:25 Reply

    Super babeczka. Musi być pyszna 🙂

  4. z majeczką w kuchni 15 marca 2016 at 21:51 Reply

    Ależ musi być pyszna 😉 wygląda obłędnie

  5. ami 16 marca 2016 at 19:02 Reply

    Przepięknie wygląda! Ostatnio bardzo lubię piec babki, a takiej jeszcze nie robiłam. Zapisuję więc przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *