Babeczki z czereśniami i czekoladą

Ostatnio na moim blogu zrobiło się trochę babeczkowo 🙂 . Tym razem przedstawiam Wam miękkie i wilgotne babeczki pieczone z dodatkiem jogurtu greckiego oraz czereśnią w środku. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci lub dla dorosłych jako przekąska do herbaty lub kawy.

Babeczki z czereśniami i czekoladąBabeczki z czereśniami i czekoladąbabeczka3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 12
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Muffinki i babeczki

Składniki:

-140 g masła
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-2 jajka
-1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub migdałów
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/4 szklanki i 1 łyżka jogurtu greckiego

Dodatkowo:
-24 czereśnie

Polewa czekoladowa:
-100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
-30 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt i miksujemy.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy maślanej na zmianę z jogurtem, miksując krótko, tylko do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (12 sztuk), nakładając do 3/4 wysokości papilotki. W sam środek wetknąć czereśnię, tak, by zanurzyła się w cieście do połowy.Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160 stopni, bez termoobiegu.Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego 🙂Przepis bierze udział w akcji w wisniowym sadzie 2014W wiśniowym sadzie 2014

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z moje wypieki

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. ilovebake.pl 18 lipca 2014 at 07:49 Reply

    Z niespodzianką w środku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *