Babeczki i muffinki

Babeczki z czereśniami i czekoladą

Babeczki z czereśniami i czekoladą – ostatnio na moim blogu zrobiło się trochę babeczkowo 🙂 . Tym razem przedstawiam Wam miękkie i wilgotne babeczki pieczone z dodatkiem jogurtu greckiego oraz czereśnią w środku. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci lub dla dorosłych jako przekąska do herbaty lub kawy.

Babeczki z czereśniami i czekoladą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -140 g masła
  • -3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • -2 jajka
  • -1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub migdałów
  • -1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -1/4 szklanki i 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Dodatkowo:
  • -24 czereśnie
  • Polewa czekoladowa:
  • -100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • -30 g masła

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt i miksujemy.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy maślanej na zmianę z jogurtem, miksując krótko, tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (12 sztuk), nakładając do 3/4 wysokości papilotki. W sam środek wetknąć czereśnię, tak, by zanurzyła się w cieście do połowy.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160 stopni, bez termoobiegu.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji w wisniowym sadzie 2014

W wiśniowym sadzie 2014

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    ilovebake.pl
    18 lipca 2014 at 07:49

    Z niespodzianką w środku 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.