Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Zupy

Zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa. Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Z mięsem wołowym i dużą ilością warzyw.

zupa_wegierskazupa_wegierska2

Zupa gulaszowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -1 kg mięsa (u mnie wołowina ale może być również łopatka wieprzowa)
  • -4 liście laurowe
  • -4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • -sól, pieprz
  • -łyżka domowej vegety
  • -0,5 kg pieczarek
  • -2 cebule
  • -3 marchewki
  • -2 pietruszki
  • -2 czerwone papryki
  • -6 ziemniaków
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -łyżka słodkiej papryki
  • -łyżeczka ostrej papryki
  • -łyżka majeranku
  • -łyżeczka tymianku
  • -mąka
  • -łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i łyżeczką soli. Zalewamy około 3-3,5 l wody. Gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę. W międzyczasie pieczarki kroimy w pół plasterki a cebulę w kostkę, podsmażamy na patelni. Marchewkę i pietruszkę kroimy w pół plasterki. Dodajemy do garnka. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki i również dodajemy do garnka. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy koncentratem i przyprawami.

Mąkę mieszamy z zimną wodą a następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodajemy do zupy. Zagotowujemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    27 maja 2015 at 15:30

    Lubie zupy gulaszowe, za to że jednym daniem można się porządnie najeśc

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:53

      To prawda, zupa gulaszowa jest bardzo sycąca 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    27 maja 2015 at 17:41

    Pyszna zupa, sycąca i dla każdego 🙂

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:54

      Dla każdego coś dobrego 🙂

  • Reply
    Megly
    27 maja 2015 at 17:42

    Nie no, takich rzeczy się nie robi. Jedna z moich ukochanych zup, jednak tak rzadko ją jadam.
    U-W-I-E-L-B-I-A-M!!! Znam zupę gulaszową od dzieciństwa, u mnie w domu robi się w lekko pikantnej wersji węgierskiej 🙂 Mmm, gorące, sycące, przepyszne danie 🙂

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:55

      Ja również uwielbiam zupę gulaszową w wersji pikantnej 🙂

  • Reply
    Marzena
    27 maja 2015 at 19:31

    Fajna zupka 🙂 bardzo lubię takie dania, są smaczne i syte 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    27 maja 2015 at 23:22

    Wspaniała zupka!

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:56

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    mucha123
    15 czerwca 2015 at 19:41

    Pyszna- jutro na obiadek:)

  • Reply
    Maja.
    27 października 2015 at 16:03

    Zupa przepyszna!!!!!!!!!
    Jednak wyszła , jak na gulaszową zbyt rzadka- nie tak gęsta , jak na zdjęciu. Następnym razem dam albo mniej wody, albo więcej mięsa. 🙂
    Polecam.

    • Reply
      Marta
      9 listopada 2015 at 23:22

      Super 🙂 wszystko zależy od ilości dodanych składników, następnym razem możesz dodać na początku mniej wody a później ewentualnie dolać 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.