Ciasta/ Ciasta z owocami/ Tarty i ciasta kruche

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam.

Szarlotka z kruszonką

Drukuj przepis

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -600 g mąki pszennej
  • -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -200 g masła (schłodzonego)
  • -5 żółtek
  • -2/3 szklanki cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • Jabłka:
  • -2 kg dość kwaśnych jabłek
  • -1/4 szklanki wody
  • -5 łyżek cukru
  • -1 łyżeczka cynamonu
  • -150 g rodzynek
  • -1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • Piana:
  • -5 białek
  • -2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. 1/3 część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą owijamy w folię i przekładamy do lodówki.

Jabłka:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę i wkładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu mieszając co kilka minut. Gdy jabłka zmiękną wsypujemy do nich cukier, cynamon, rodzynki i proszek budyniowy wymieszany z niewielką ilością wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości formy do pieczenia (wymiary około 24 x 35 cm). Rozwałkowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej za pomocą wałka). Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy około 25 min.

Piana:

W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.

Ubitą pianę wykładamy na pieczone ciasto. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy je jeszcze około 25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Jaglusia
    22 października 2016 at 14:45

    Kocham!! 🙂 Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

  • Reply
    Megly
    22 października 2016 at 19:49

    Taką szarlotkę uwielbiam. Najlepsze ciasto na świcie. Takie proste, a takie wspaniałe. Uwielbiam 🙂 Kruszonka sprawia, że jest jeszcze lepsze. Pozdrowionka weekendowe 🙂

  • Reply
    piegusek
    24 października 2016 at 15:08

    porywam kawałek do poobiedniej kawki

  • Reply
    Zwrotpodatkuonline
    30 października 2016 at 11:35

    Szarlotka wygląda wspaniale i kusząco 😉 Akurat miałam smaka na coś słodkiego i już wiem co przygotuję . Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.