Śledzie w sosie salsa

Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi.

sledzie_salsa2

 

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Przystawki

Składniki:

-500 g płatów śledziowych
-2 marchewki
-1 czerwona papryka
-1 duża cebula
-2 łyżki oleju
-190 g koncentratu pomidorowego
-2-3 łyżki octu
-3 łyżki miodu
-pieprz
-3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Śledzie przekładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, śledzie płuczemy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy na cienkie kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dobrze myjemy i kroimy w paseczki.W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy chwilkę do zeszklenia (pilnujemy aby się nie przypaliła, ma się tylko lekko zeszklić). Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę, smażymy około 5 minut. Następnie warzywa zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie miodem gdy zalewa okaże się zbyt kwaśna. Garnek zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Do zimnej zalewy przekładamy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy. Przekładamy do salaterki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. Marzena 16 grudnia 2015 at 20:02 Reply

    Bardzo fajna propozycja na świąteczny stół 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 16 grudnia 2015 at 23:23 Reply

    Pyszny pomysł na śledzie 🙂

  3. Iwona 30 stycznia 2016 at 19:30 Reply

    Moje ulubione śledzie. Teraz spróbuję z Pani przepisu 🙂

  4. Asia 9 września 2016 at 20:12 Reply

    Pycha! Dopiero zrobiłam, więc jeszcze smaki się nie przegryzły, a I tak jest bomba! Jutro pewnie będą jeszcze lepsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *