Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny 🙂

Sernik królewski

Drukuj przepis

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -250 g mąki pszennej
  • -100 g masła, zimnego
  • -80 g cukru pudru
  • -1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
  • -1 żółtko
  • -2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • -2 łyżki kakao
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • -1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • -5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • -185 g masła
  • -1 szklanka cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • -bakalie - wedle uznania

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

W dużej misce ucieramy masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim cały czas ubijając. Następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i bakalie.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.

Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

30 komentarzy

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    20 września 2015 at 13:28

    Jeden z moich ulubionych, pyszny

  • Reply
    Marzena
    20 września 2015 at 19:06

    Martuś po prostu wspaniałe. Sernik mogę jeść zawsze 🙂

  • Reply
    napiecyku
    21 września 2015 at 14:39

    Piekłam go na komunię bratanicy, jeden z moich ulubionych 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    22 września 2015 at 14:29

    Ja też go bardzo lubię 🙂

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    23 września 2015 at 19:24

    Pamiętam jak dawno, dawno temu robiłam podobny, był pyszny, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    24 września 2015 at 15:06

    Prawdziwy król wśród serników 🙂

  • Reply
    Teresa
    25 listopada 2015 at 17:37

    Sernik pyszny i zawsze mi się udaje ,Pozdrawiam serdecznie.

    • Reply
      Marta
      4 grudnia 2015 at 23:30

      Ja również bardzo go lubię 🙂

  • Reply
    Agata
    21 grudnia 2015 at 18:29

    Czy ciasto musi być starte czy wystarczy aby nim wyleci blaszkę?

    • Reply
      Marta
      21 grudnia 2015 at 20:39

      Spód blachy można wylepić ciastem jak najbardziej:)

  • Reply
    Paweł
    23 grudnia 2015 at 11:24

    W przepisie jest niespójność. W składnikach 1 żółtko, a w przepisie „Dodajemy żółtka, jedno po drugim”. Proszę to poprawić, bo dzisiaj piekę sernik 🙂

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2015 at 11:37

      W cieście kruchym jest jedno żółtko a w masie serowej dodajemy 5 żółtek do masy serowej więc wszystko dobrze rozpisałam. Proszę doczytać 😉

      • Reply
        Paweł
        23 grudnia 2015 at 23:28

        Dzięki, już mi się dwoi przed oczami od tego gotowania 😉

      • Reply
        Joanna
        11 września 2022 at 20:56

        Czy może być twarog z wiaderka?

  • Reply
    Kasia
    23 grudnia 2015 at 21:34

    Witam a czy może być ser z wiaderka ale dobry?

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2015 at 21:42

      Tak, oczywiście można użyć dobrego sera z wiaderka 🙂

  • Reply
    Iwona
    25 grudnia 2015 at 13:27

    Co roku testowalam roznie przepisy, bo kazdy sernik wychodzil srednio fajny. Odtad bede sie trzymala tylko tego bo sernik wyszedl przepyszny. Wyrosl peiknie I nic nie opadl:)

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2015 at 22:22

      My również bardzo go lubimy 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Anna M.
    26 grudnia 2015 at 00:12

    Sernik wyszedł przepyszny, jedynie miałam wrażenie że było troszkę za mało kruchego ciasta, ale następnym razem zrobię z podwójnej porcji 😉 Polecam!

  • Reply
    bella
    19 grudnia 2016 at 14:28

    A ja będę robić ale z wiaderka se Piatnica
    Ciekawe jak mi wyjdzie

  • Reply
    Krzysia
    20 grudnia 2016 at 21:45

    Witam przepis na jaki rozmiar blaszki?;)

    • Reply
      Marta
      21 grudnia 2016 at 09:01

      Witam,
      Wymiary podane są w przepisie, blaszka około 25 x 35 cm.

  • Reply
    XXX
    22 grudnia 2016 at 21:35

    Witam. Mogłaby Pani powiedzieć, dlaczego kopiuje Pani czyjś autorski przepis? (I to słowo w słowo, tylko okrojony na mniejszą blachę?)

    • Reply
      Marta
      22 grudnia 2016 at 22:18

      Witam,
      Na dole przepisu wyraźnie widnieje skąd zaczerpnęłam przepis..

  • Reply
    Mariola
    23 grudnia 2016 at 13:53

    Czy ser z wiaderka miesza się ze składnikami które Pani podała? Czy wystarczy ten ser tylko?

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2016 at 14:33

      Dodaje się wszystkie składniki.

  • Reply
    Marcin
    20 grudnia 2017 at 21:52

    Czy można pominąć budyń dodając np skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczana?

    • Reply
      Marta
      20 grudnia 2017 at 22:07

      Tak, można.

      • Reply
        Marcin
        22 grudnia 2017 at 19:12

        Skrobi rozumiem też 1 łyżkę?

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.