Boże Narodzenie/ Ciastka

Rurki z kremem

Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie 🙂 Ich zrobienie zajmuje nam trochę czasu ale smak wynagradza nam poświęcony im czas 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takich rurek to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu 🙂

rurki_z_kremem3rurki_z_kremem
rurki_z_kremem2

Rurki z kremem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -500 g mąki pszennej
  • -250 g zimnego masła
  • -250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -cukier do obsypania rurek
  • Krem budyniowy:
  • -1 litr mleka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -5 żółtek
  • -2 budynie waniliowe
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • -200 g miękkiego masła

Przygotowanie

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schłodzić w lodówce. Wyjąć z lodówki na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto bardzo cieniutko (1 mm). Pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki posmarować masłem (najlepiej rozpuszczonym, za pomocą pędzelka), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Obtoczyć lekko w cukrze. Układać poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem budyniowy:

Odlewamy z litra mleka szklankę i dodajemy do niego żółtka, budynie waniliowe, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy by nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy do niego cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Studzimy.

Gdy budyń całkowicie ostygnie, ucieramy miękkie masło, po czym dodajemy do niego po trochę budyniu, cały czas miksując. Krem ma być gładki.

Wykonanie:

Wystudzone rurki nadziewamy kremem budyniowym.

Ja swoje rurki zrobiłam z połowy porcji kremu, drugą część rurek nadziałam bitą śmietaną.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    1 lutego 2015 at 09:31

    Pyszności Martuś. Uwielbiam takie słodkości 🙂

  • Reply
    Z Majeczką w kuchni
    1 lutego 2015 at 11:25

    Lubię rurki, tez robi w domu

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    2 lutego 2015 at 15:05

    Mniam musiały być pyszne bo wyglądają bardzo apetycznie!

  • Reply
    ela
    3 lutego 2015 at 10:23

    Przepysznie wyglądają i muszę je zrobić, tylko proszę mi napisać ( i zdjęcie) jakie to są formy do zwijania rurek?

    • Reply
      Marta
      3 lutego 2015 at 11:14

      Tak wyglądają te formy do rurek 🙂

      Forma: 1 i 2

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.