Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Rolada z indyka z warzywami i serem camembert

Pyszna, aromatyczna i soczysta pierś z indyka w formie rolady z dodatkiem warzyw i sera camembert. Zrobiłam ją na niedzielny obiad z składników, które akurat posiadałam w lodówce. Mięso wyszło rewelacyjnie, wszystkim bardzo smakowo. Wam również polecam przygotować roladę indyka na obiad dla swojej rodziny, jestem pewna że wszystkim będzie smakować 🙂


Rolada z indyka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 pierś z indyka (około 800 g - 1 kg)
  • -pieprz, sól, ostra papryka
  • -1 por
  • -1 czerwona papryka
  • -8 suszonych pomidorów
  • -1 ser camembert (u mnie z ziołami)
  • -2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie łyżeczka suszonego rozmarynu)
  • -olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie

Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą aby nie podziurawić mięsa). Posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Mięso smarujemy olejem z suszonych pomidorów (najlepiej za pomocą pędzelka). Odkładamy.

Por myjemy, kroimy w cienkie pół plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Suszone pomidory osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ser camembert również kroimy w kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Smażymy na niej pora. Jak por się przesmaży i zmięknie dodajemy czerwoną paprykę. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodajemy suszone pomidory i ser camembert. Mieszamy, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem (świeży wcześniej drobno siekamy nożem).

Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Ja dodatkowo związałam ją sznurkiem na całej długości.

Roladę delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch polewamy pozostałym olejem z suszonych pomidorów (3-4 łyżki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy je jeszcze na około 5 minut następnie kroimy w plastry i podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    9 stycznia 2016 at 16:28

    Pyszna 🙂 często robię takie roladki na kanapki 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    10 stycznia 2016 at 11:45

    Wygląda wspaniale!

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    13 stycznia 2016 at 00:55

    Prezentuje się wybornie 🙂

  • Reply
    napiecyku
    13 stycznia 2016 at 17:06

    Dawno nie robiłam rolady, tym bardziej zjadłabym 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    14 stycznia 2016 at 19:12

    Najlepszy obiadek, takie nadziane mięsa są świetne,

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.