Pizze/ Street Food

Pizza z pieca

Pizza z pieca – przepis na domową pizzę z pieca, który jest prosty i szybki w wykonaniu. Potrzeba tylko mąki, oleju, wody i drożdży, aby wykonać pysznie ciasto na pizzę. Najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami 🙂

Pizza z pieca

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Składniki na 2 spody do pizzy
  • -25 g świeżych drożdży
  • -1,5 szklanki ciepłej wody
  • -3,5 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżka oliwy z oliwek
  • -1,5 łyżeczki soli
  • -szczypta soli

Przygotowanie

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i pół szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników. Dobrze wyrabiamy, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Kulę ciasta umieszczamy w dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętości (1 -1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich formujemy na okrągłe placki, pozostawiając grubsze brzeg na końcu.

Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, a na wierzchu układamy nasze ulubione dodatki.

Pieczemy w piekarniku około 15 - 20 minut w temperaturze około 220 stopni.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.