Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Pierś z indyka faszerowana cukinią i suszonymi pomidorami

Pierś z indyka jest zdrowym, chudym i delikatnym mięsem. Jej minusem jest to, że lubi się szybko wysuszać dlatego musimy odpowiednio ją przygotować. Przede wszystkim nie możemy przesadzać z czasem jej pieczenia bo może wyjść twarda i gumowa. Innym rozwiązaniem, które często wykorzystuję w swojej kuchni to upieczenie mięsa w rękawie do pieczenia. Upieczone w nim mięso wychodzi soczyste i nie wysusza się tak szybko jak pieczone w tradycyjnej blaszce.
Moja dzisiejsza propozycja na przygotowanie mięsa z indyka to rolada faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Mięso w tym wydaniu jest bardzo smaczne, soczyste i delikatne. Taką roladę możemy podać na niedzielny jak i odświętny obiad. Polecam 🙂

Pierś z indyka faszerowana cukinią i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 pierś z indyka (waga około 800 g)
  • -marynata: łyżka ostrej musztardy dijon, 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżka słodkiej papryki, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • Farsz:
  • -1 średniej wielkości cukinia
  • -3 ząbki czosnku
  • -10 suszonych pomidorów
  • -pół kostki sera feta
  • -pieprz
  • -łyżeczka oregano
  • -łyżeczka tymianku

Przygotowanie

Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą aby nie podziurawić mięsa). Wierzch posypujemy solą, pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z suszonych pomidorów. Odkładamy.

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Na patelni z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów przesmażamy cukinię, po kilku minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory i przyprawy. Po 5 minutach dorzucamy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Wzdłuż dłuższego brzegu, na całej jego długości układamy przygotowany farsz. Zwijamy ściśle w roladę i układamy w naczyniu do zapiekania, łączeniem do dołu.

W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Gotową mieszanką smarujemy roladę z każdej strony.

Blaszkę z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, mięso pieczemy około 40 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    19 sierpnia 2016 at 20:36

    wygląda bardzo apetycznie….. takie chude mięsa też zazwyczaj piekę w rękawie

  • Reply
    Megly
    20 sierpnia 2016 at 18:17

    Wspaniałe, delikatne mięsko. A ten środek – mmm – musi być przepyszny. Idealnie pasuje. Cukinia teraz bardzo łatwo dostępna. Z chęcią wypróbowałabym. Takie to wszystko apetyczne. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Megly
    20 sierpnia 2016 at 18:17

    Wspaniałe, delikatne mięsko. A ten środek – mmm – musi być przepyszny. Idealnie pasuje. Cukinia teraz bardzo łatwo dostępna. Z chęcią wypróbowałabym. Takie to wszystko apetyczne. Pozdrawiam! 🙂

  • Reply
    PsychologNaSzpilkach
    23 sierpnia 2016 at 01:54

    Marto,
    Jakie suszone pomidory dodawałaś? Pytam o firmę:) Czy próbowałaś robić to danie z suszonymi pomidorami z dodatkiem? Np suszone z anszua?

    • Reply
      Marta
      25 sierpnia 2016 at 13:43

      Ja używam zawsze pomidorów z Lidla 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.