Ciasta/ Ciasta czekoladowe

Orzechowe ciasto z cukinią

Orzechowe ciasto z cukinią

Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek. Po upieczeniu zaś cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Jeżeli macie w domu zalegającą w lodówce cukinię to koniecznie upieczcie takie ciasto, a jeżeli nie to kupcie przy najbliższych zakupach. To będzie pyszny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy 🙂

Orzechowe ciasto z cukinią

Drukuj przepis

Składniki

  • -250 g mąki pszennej
  • -100 g zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów)
  • -1 łyżeczka cynamonu
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • -szczypta soli
  • -3 duże jajka
  • -150 ml oleju rzepakowego
  • -180 g jasnego brązowego cukru
  • -250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (umytą cukinię ścieramy ze skórką, nie odsączamy z soku; jeżeli posiadamy dużą cukinię możemy wydrążyć środek)
  • Polewa czekoladowa:
  • -70 ml śmietany kremówki 30 %
  • -70 g deserowej czekolady

Przygotowanie

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować tortownicy o średnicy około 23 cm lub kwadratowej formy o długości 24 cm). Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól - wymieszać i przesiać. Dodać zmielone orzechy i ponownie przemieszać.

Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Mieszamy rózgą. Do mokrych składników dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Polewa:

W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (prawie do wrzenia), zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy na chwilę do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego :-).

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    gin
    29 września 2016 at 20:58

    Oj, jadłabym sobie takiego ciasta… 🙂

  • Reply
    Sarna
    30 września 2016 at 09:21

    przepyszne połączenie składników, mniam 🙂

  • Reply
    piegusek
    30 września 2016 at 12:02

    pyszne!

  • Reply
    Megly
    1 października 2016 at 07:37

    W życiu bym nie powiedziała, że jest z cukinią. Super 🙂 Lubię orzechowe ciasta. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Patrycja
    18 kwietnia 2019 at 15:02

    Witam 🙂 jakie wymiary blaszki i czy można uzyc oleju kokosowego lub oliwy z oliwek zamiast oleju rzepakowego?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.