Przetwory

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe, sezon ogórkowy powoli dobiega końca, ja już przerobiłam sporą ilość ogórków, a Wy? Robicie jeszcze jakieś weki na zimę? Jeżeli ktoś z Was szuka sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe to świetnie trafił! 🙂 Przepis, który chcę Wam dzisiaj podać, posiadam od babci, który sprawdza się od wielu lat w mojej kuchni. Zapewne każdy kto robi weki z ogórków ma swój sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, jednak może znajdzie się ktoś kto poszukuje lepszego przepisu na korniszony 🙂

Ogórki konserwowe

Drukuj przepis

Składniki

  • -3 szklanki wody
  • -1 szklanka octu
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1/2 łyżki soli
  • -dodatkowo do każdego słoika: po kilka ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, ząbek czosnku, kawałek marchewki, chrzanu i gałązka kopru

Przygotowanie

Umyte i osuszone ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach, wkładamy wszystkie dodatki.

Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoiki mocno zakręcamy. Wekujemy je w garnku z wodą przez 2-3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia i przenosimy do piwnicy.

Smacznego 🙂

Ps. Zalewy starcza na 2 duże słoiki.

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Megly
    16 sierpnia 2016 at 15:38

    U mnie w tym roku ogóreczki konserwowe też już zrobione. Bardzo je lubię. A trzeba zgromadzić zapasy na zimę. Koniecznie. Dobre i solo i do sałatek. Pozdrawiam. 🙂

  • Reply
    piegusek
    17 sierpnia 2016 at 07:07

    mój sezon ogórkowy jeszcze w pełni a korniszonów takich typowych zrobiłam niewiele. u mnie najbardziej lubią po żydowsku

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.