Dania obiadowe/ Makarony

Muszle ze szpinakiem w sosie serowym

Muszle ze szpinakiem w sosie serowym

Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do niego przekonani 🙂 W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad 🙂

Muszle ze szpinakiem w sosie serowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -opakowanie makaronu w kształcie dużych muszli (250 g)
  • -500 g szpinaku
  • -opakowanie sera fety (270 g)
  • -4 ząbki czosnku
  • -łyżeczka oregano
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -pieprz
  • Sos serowy:
  • -2 opakowania serków topionych (2 x po 100 g)
  • -200 ml śmietany kremówki 30 %
  • -50 ml mleka
  • -50 g startego sera żółteg
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka tymianku
  • -masło

Przygotowanie

Muszle gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i szklimy go przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy posiekany i umyty szpinak. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Gdy szpinak zmięknie i odparuje z niego woda, dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem i ziołami. Odstawiamy.

Sos serowy:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko. Dodajemy serki topione i ser żółty. Cał czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy i zdejmujemy z ognia.

Piekarnik nagrzewany do 180 stopni.

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Muszle nadziewany farszem szpinakowym, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy sosem serowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Gosia
    28 października 2017 at 21:55

    Bardzo dobre muszle. Wszystkim smakowało. Na pewno jeszcze je zrobię :-).

  • Reply
    Martyna
    6 września 2018 at 09:39

    Świetny przepis na sos! Spróbowałam i jest naprawdę pyszny! Nie miałam wielkich muszli, ale świderki nie zmieniły smaku potrawy 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.