Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta drożdżowe

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat 🙂 Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny, ale warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować go na świąteczny stół 🙂

Makowiec zawijany

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • Ciasto:
  • -3 szklanki mąki pszennej
  • -180 ml letniego mleka
  • -150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • -6 żółtek
  • -45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • -6 łyżek cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -1,5 łyżki spirytusu (lub wódki)
  • -ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Masa makowa:
  • -500 g maku
  • -170 g cukru
  • -100 g rodzynek
  • -50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • -3 łyżki miodu
  • -2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • -1 łyżeczka cynamonu
  • -1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • -pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • -6 białek
  • Lukier:
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -około 5 łyżek soku z cytryny
  • -suchy mak do posypania ciasta

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników. Wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).

Masa makowa:

Mak zalać wrzącą wodą do jego przykrycia. Gotować przez 10 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka, które pozostały z ciasta.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każde rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, pozostawić około 2 cm od brzegu ciasta. Zwinąć w roladę, końce boków podłożyć pod spód. Każdy makowiec przełożyć na papier do pieczenia posmarowany odrobiną oleju, zwinąć w niego dwukrotnie ciasto, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).

Makowce ułożyć na dużej blaszce od piekarnika w sporych odstępach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut do złoto- brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć i lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać makiem.

Lukier:

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gdy lukier będzie za gęsty - dodać więcej soku z cytryny, a gdy będzie za rzadki- dodać więcej cukru pudru. Wierzch posypać suchym makiem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    Szefowa w swojej kuchni ;-)
    23 grudnia 2014 at 14:34

    Obowiązkowy smak na Święta. Ja postawiłam na makowe mini zawijańce. 🙂

  • Reply
    http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
    23 grudnia 2014 at 14:37

    U mnie też jest zawsze 🙂 Pysznie wygląda!
    Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego 🙂

    • Reply
      Marta
      25 grudnia 2014 at 13:40

      Dziękuję za piękne życzenia 🙂 wesołych Świąt 🙂

  • Reply
    Marzena
    23 grudnia 2014 at 21:19

    Marto makowiec wyszedł Ci idealny 🙂 cudownych Świąt życzę, pełnych magii i rodzinnego ciepła 🙂

    • Reply
      Marta
      25 grudnia 2014 at 13:38

      Dziękuję kochana 🙂 wesołych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂

  • Reply
    Natalia
    24 grudnia 2014 at 02:07

    Wygląda perfekcyjnie! Wesołych i przepysznych Świąt 🙂

    • Reply
      Marta
      25 grudnia 2014 at 13:37

      Dzięki 🙂 Ja również życzę Wesołych Świąt 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    24 grudnia 2014 at 13:34

    Piękny zawijaniec 🙂 Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki 🙂

    • Reply
      Marta
      25 grudnia 2014 at 13:36

      Dziękuję 🙂 Wesołych Świąt 🙂

  • Reply
    Aneta
    21 grudnia 2017 at 17:25

    Co zrobić jeśli skórka odkleja się od maku??:)

    • Reply
      Marta
      21 grudnia 2017 at 23:15

      W sensie po upieczeniu?

  • Reply
    pokrowce ogrodowe
    11 czerwca 2019 at 20:01

    uwielbiam makowe rolady!

  • Reply
    kuba
    24 grudnia 2020 at 21:36

    Maku starczyło na dwa ale na bogato. Ciężko się było ciasta doszukać

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.