Dania obiadowe/ Makarony

Makaron z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami

Zapraszam na danie w stylu włoskim czyli makaron z cukinią, bakłażanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam kuchnię włoską i ich potrawy, które są pełne aromatów i pysznych smaków. Lubię również dania z makaronu, z którego możemy zrobić niezliczoną ilość różnorodnych, pysznych potraw 🙂
Danie powstało z składników sklepu Lidl Polska z tygodnia kuchni włoskiej. Mi osobiście najbardziej zasmakowały suszone pomidory czereśniowe i sos z pomidorów daktylowych.
Co prawda tydzień włoski w Lidlu trwał do niedzieli, ale może zdążycie jeszcze dokupić kilka produktów.

Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu jak i produktów 🙂

lidl_potrawa2lidl_potrawa4lidl_potrawa
lidl_potrawa3

lidl

Makaron z cukinią, bakłażanem, szpiankiem I suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -200 g makaronu Arcobaleno Lidl
  • -2 łyżki oliwy z oliwek Italiamo Lidl
  • -1 cebula
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 mała cukinia
  • -pół bakłażana
  • -pół papryki
  • -2 łyżki suszonych pomidorów Lidl
  • -pół słoiczka sosu z pomidorów daktylowych (około 140 g) Lidl
  • -100 g świeżego szpinaku baby
  • -sól, pieprz
  • -2-3 gałązki tymianku
  • -odrobina papryczki chili w sprayu Lidl
  • -parmezan
  • -kilka listków bazylii

Przygotowanie

Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Grillujemy z każdej strony, odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy cukinię, bakłażana (większe plastry bakłażana kroimy na mniejsze części), suszone pomidory i sos pomidorowy. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, pod koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i papryczką chilli w sprayu.

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy, dodajemy na patelnię, mieszamy.

Podajemy z świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    15 czerwca 2015 at 15:58

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    • Reply
      Marta
      17 czerwca 2015 at 17:33

      To tak jak ja 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    15 czerwca 2015 at 17:48

    Wygląda wspaniale!

    • Reply
      Marta
      17 czerwca 2015 at 17:34

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Megly
    15 czerwca 2015 at 18:49

    Danie lekkie, pyszne. Doskonałe. A to połączenie w całość takich wspaniałych smaków musi dać potrawę idealną. Zresztą tak też ona wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Aniula
    25 czerwca 2016 at 12:37

    Super przepis! Wszystkim smakowało 🙂 Dziękuję :))

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.