Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Kostka Rocher

Kochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej 🙂 Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher, które zrobiłam na Święta. Smakuje identycznie jak znane pralinki Ferrero Rocher, sprzedawane w sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! 🙂 Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta 🙂

Kostka Rocher

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt orzechowo - czekoladowy:
  • -8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • -180 g cukru
  • -200 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • -120 g mąki pszennej
  • -40 g kakao
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • Krem Rocher:
  • -400 g serka mascarpone
  • -400 g nutelli
  • -70 g czekolady mlecznej roztopionej i przestudzonej
  • -pół szklanki drobno posiekanych i podpieczonych orzechów laskowych
  • Krem śmietankowy:
  • -500 ml śmietany kremówki 30 %
  • -100 g serka mascarpone
  • -2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo, do nasączenia:
  • -pół szklanki likieru orzechowego
  • -1/4 szklanki wody

Przygotowanie

Biszkopt orzechowo - czekoladowy:

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.

Orzechy mielimy, najlepiej za pomocą blendera. Mieszamy je w miseczce z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao.

W misce miksera ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.

Prostokątną formę (około 25 X 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy szpatułką.

Pieczemy w temp. 175 stopniach przez około 30-40 minut ( do tzn. suchego patyczka). Studzimy w wyłączonych i otwartym piekarniku.

Po dokładnym wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy ostrym nożem na dwa blaty.

Krem Rocher:

W misce umieszczamy serek mascarpone i nutellę. Miksujemy. Dodajemy czekoladę i orzechy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia kremu.

Krem śmietankowy:

Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski, ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder (nie ubijamy kremu zbyt długo aby się nie zważył).

Wykonanie:

W formie w której pieczony był biszkopt umieszczamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go połową ponczu. Nakładamy połowę kremu Rocher, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy cały krem śmietankowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy go pozostałym ponczem. Na wierzch wykładamy pozostały krem Rocher i rozsmarowujemy go równo po całej powierzchni.

Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    29 grudnia 2014 at 00:28

    Mmm, rewelacja! To ciasto MUSI genialnie smakować 🙂

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2014 at 16:14

      To najlepsze ciasto jakie jadłam 🙂 Jest przepyszne 🙂

  • Reply
    gin
    29 grudnia 2014 at 02:08

    Mmm, wygląda niesamowicie kusząco, pyszne musiało być 🙂

    • Reply
      Marta
      29 grudnia 2014 at 16:15

      Polecam, jest najlepsze! jestem pewna, że posmakuje każdemu!! 🙂

  • Reply
    Marzena
    29 grudnia 2014 at 16:16

    Ale cudne ciasto, wygląda pysznie. Z chęcią takie zrobię 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Reply
      Marta
      30 grudnia 2014 at 10:18

      Polecam:) zrób koniecznie, ciasto jest rewelacyjne w smaku 🙂 Ja również pozdrawiam 🙂

  • Reply
    allani_S
    29 grudnia 2014 at 21:54

    CIasto już samym wyglądem mówi – ZJEDZ MNIE 🙂
    Napewno je kiedyś zrobię !! Napewno 🙂

  • Reply
    Maryna
    30 grudnia 2014 at 13:20

    Martus pyszna kostka, uwielbiam taki rarytas 🙂 zapraszam do mnie…

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:26

      Dziękuje 🙂 smacznie u Ciebie 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    30 grudnia 2014 at 19:01

    Cóż tam kalorie, kiedy takie ciacho leży na talerzu…wygląda pysznie i leciutko 🙂

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:28

      Ciasto kusi bo smakuje nieziemsko 🙂 w takiej chwili można zapomnieć o kaloriach 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    30 grudnia 2014 at 19:03

    Cóż tam kalorie kiedy takie ciacho leży na talerzu. Wygląda pysznie i leciutko 🙂

  • Reply
    kulinarna148
    31 grudnia 2014 at 09:15

    Rewelacyjne ciasto, bardzo lubię te praliny a za ciastem bym oszalała.

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:29

      Dziękuje 🙂 Polecam zrobić takie ciacho 🙂 Smakuje jak praliny ze sklepu, a nawet jeszcze bardziej 🙂

  • Reply
    anka
    23 grudnia 2017 at 14:26

    Robiłam, niestety biszkopt jest twardy i cienki. Gdzie mogłam popełnić błąd ? składniki wszystkie dałam w takiej propocji jak jest napisane.

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2017 at 15:40

      Może białka były zbyt słabo ubite? Nie za długo pani piekła biszkopt?

  • Reply
    Justyna
    4 października 2018 at 19:40

    Orzechy laskowe podpiec w piekarniku czy na suchej patelni?

  • Reply
    ania_
    24 kwietnia 2019 at 07:44

    robiłam na święta…jest mega:D przepis wydrukowany i schowany do przepisów żeby nie zginął:D Polecam bardzo jest pyszne:)

  • Reply
    Sylwia
    24 kwietnia 2019 at 22:43

    Marta, to ciasto jest prze pyyyszne!!! Zrobiłam na Wielkanoc i wyszło super. Mój mąż oszalał na jego punkcie!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.