Dania mięsne/ Dania obiadowe

Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami

Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze 🙂 Klopsiki to nic innego jak mini kotleciki, robione podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W tej wersji są bardziej miękkie i delikatne. Podałam je z pysznym dżemem z borówki i pieczonymi ziemniaczkami 🙂

Klopsiki szwedzkieKlopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie z pieczonymi ziemniaczkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Kotleciki:
  • -1 szklanka dokładnie rozdrobnionego chleba
  • -3 i 1/3 szklanki bulionu (ja użyłam wody z 2 łyżkami sosu sojowego i 1/3 kostki mięsnej winiary)
  • -1 duża bardzo drobno posiekana cebula
  • -400 g drobno zmielonej piersi z kurczaka
  • -400 g drobno zmielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
  • -3 jajka
  • -1 płaska łyżka soli (lub mniej, w zależności od tego jak słony jest bulion)
  • -1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • -1,5 łyżeczki cukru
  • -1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • -1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • -3 łyżki mąki
  • -2-3 łyżki śmietanki kremowej 18%
  • Pieczone ziemniaczki:
  • -1,5- 2 kg ziemniaków
  • -sól, przyprawa do ziemniaków
  • -oliwa z oliwek lub olej
  • -1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • -oregano
  • Dodatkowo:
  • -do podania: dżem z borówki do mięs

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy okruszki chleba (około 2 bardzo drobno posiekanych kromek chleba) z 1/3 szklanki przygotowanego bulionu. Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor i przełożyć do miski z chlebem. Dodać mielone mięso (drobiowe i wieprzowe), jajka, sól, pieprz, cukier, zmielone ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę. Nabieramy po łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki (wielkości orzecha włoskiego), układamy na przygotowanej desce. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami podsmażamy kotleciki z każdej strony na brązowy kolor.

Mąkę mieszamy z 4 łyżkami wody i śmietanką, łączymy z pozostałym bulionem (3 szklanki). Następnie wlewamy do szerokiego garnka i zagotowujemy, dodajemy klopsiki. Przykrywamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut do momentu aż klopsiki będą ugotowane.

Pieczone ziemniaczki:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, odparowujemy i przekładamy na płaską blaszkę w której będziemy piec ziemniaki. Posypujemy solą, przyprawą do ziemniaków, oregano. Dodajemy czosnek, olej lub oliwę i mieszamy całość dłońmi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 45 minut do zrumienienia ( w trakcie pieczenia należy je co jakiś czas przemieszać).

Klopsiki podajemy z ziemniaczkami i borówkami.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia skandynawska 2014

"Kuchnia

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Suchy lód
    8 listopada 2014 at 15:27

    Brawa dla autorki bloga ? wszystko pięknie opisane i przedstawione tak że aż chce się skorzystać z przepisów ? dziękuje 🙂

  • Reply
    Marzena
    8 listopada 2014 at 18:16

    Martuś świetna propozycja na obiadek 🙂 te kotleciki wyglądają pysznie a podane z borówką muszą smakować wyśmienicie 🙂

  • Reply
    beti
    9 listopada 2014 at 11:36

    Fajna propozycja na obiadek 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    9 listopada 2014 at 20:01

    Taki obiad zjadłabym z prawdziwą przyjemnością 🙂

  • Reply
    Ogrodnik
    10 listopada 2014 at 09:30

    Apetyczny obiadek .. mniam 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    10 listopada 2014 at 10:40

    jak dla mnie pycha, cała rodzinka uwielbia takie klopsy 🙂

    • Reply
      Marta
      11 listopada 2014 at 18:19

      Moja rodzinka również je uwielbia 🙂 Pyszne są 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    10 listopada 2014 at 10:41

    Cała moja rodzinka uwielbia takie klopsy, pyszny miałaś obiad 🙂

  • Reply
    mopswkuchni
    10 listopada 2014 at 17:17

    Uwielbiam te klopsiki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014.

    • Reply
      Marta
      11 listopada 2014 at 18:20

      Dziękuje, przepis dodam do akcji 🙂 Pozdrawiam

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.