Boże Narodzenie/ Ciasta

Keks

Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego przygotowania były w temperaturze pokojowej. Ja swój keks upiekłam w 6 mini foremkach w kształcie prostokąta.

KeksKeks

Keks

Drukuj przepis
Czas gotowania: 45

Składniki

  • -250 g masła
  • -pół szklanki cukru pudru
  • -5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • -1 łyżka proszku do pieczenia
  • -225 g mąki pszennej
  • -1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • -2 łyżki wódki
  • -500 g bakalii: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy, suszona żurawina, skórka pomarańczowa itp.

Przygotowanie

Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.

Masło dobrze ucieramy z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i wódkę, mieszamy szpatułką.

Z białek ubijamy sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, przemieszać, by rozluźnić ciasto. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę i bakalie.

Masę nałożyć do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.

Ja swój keks upiekłam w 6 mini foremkach w kształcie prostokąta. Można również upiec je w dwóch mniejszych keksówkach.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    lena
    17 listopada 2014 at 20:09

    Bogactwo bakalii, taki keks jest najlepszy 🙂

  • Reply
    Marzena
    17 listopada 2014 at 20:15

    Uwielbiam tak bogato nadziane ciasta 🙂 mniam 🙂

  • Reply
    marcela
    30 stycznia 2015 at 01:51

    Wspaniały keks! Uwielbiam takie!

    • Reply
      Marta
      30 stycznia 2015 at 19:17

      Dziękuje 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.