Dania mięsne/ Dania obiadowe

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i smaczne w sam raz dla wygłodniałej rodzinki 🙂

Gołąbki bez zawijania

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 g mięsa mielonego
  • -150 g ryżu
  • -2 średniej wielkości cebule lub jedna większa
  • -pół główki kapusty
  • -2 jajka
  • -1/3 szklanki bułki tartej
  • -sól, pieprz
  • -łyżka majeranku
  • Dodatkowo:
  • -1 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • -2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, posypujemy ją solą i dobrze ugniatamy. Odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Do miski przekładamy mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, bułkę tartą, jajka i wszystkie przyprawy. Wyrabiamy masę, następnie formujemy podłużne kotlety. Na dnie formy do zapiekania układamy kilka wierzchnich liści z kapusty (tylko aby przykryć dno). Na tak przygotowanym spodzie układamy kotlety, jeden obok drugiego. Do passaty dodajemy drobno posiekany czosnek. Wierzch zalewamy sosem pomidorowym, podlewamy jeszcze trochę wody. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy całość przez 60 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Megly
    18 września 2016 at 06:46

    Znam, lubię, nieraz już robiłam. Palce lizać! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    zz
    19 listopada 2016 at 01:04

    Od tej pory już nie uznaję zawijanych;-) A mojemu mężowi bardzo zasmakowały… liście kapusty którymi dno wyłożyłam 😛

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.