Dorsz w borowikowo – pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano – dyniowymi

Uwielbiam ryby, mogłabym jeść je na okrągło 🙂 . Ostatnio przeglądając swoją kolekcję książek kulinarnych natknęłam się na ciekawy przepis na rybę w borowikowo – pomidorowym maśle podaną z plackami ziemniaczano – dyniowymi autorstwa Tomasza Jakubiaka. Dorsz, borowiki, kapary, czosnek i pomidory – pomyślałam sobie to musi świetnie smakować. Nie myliłam się, ryba wyszła genialna wprost wyśmienita. Na pierwszy rzut oka może Wam się wydawać, że przepis jest czasochłonny, ale nic bardziej mylnego. Najdłużej zajmie wam usmażenie placków jednak możecie smażyć je jednocześnie przygotowując rybę drugiej patelni. Fajnym dodatkiem do ryby okazała się skórka z grejpfruta, dzięki niej ryba nabrała fajnego, wyraźnego smaku. Gorąco polecam 🙂


dorszdorsz

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

Ryba:
-2 filety z dorsza
-szczypta kopru
-2 szczypty soli
-łyżka skórki z grejpfruta
-2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
-1 duży pomidor
-3-4 borowiki (ja użyłam suszonych)
-1 cebula
-3 łyżki masła
-łyżeczka kminu rzymskiego
-łyżeczka ziaren kopru włoskiego
-3 ząbki czosnku
-3-4 gałązki świeżego tymianku
-pieprz, sól
-łyżka małych kaparów
-łyżka zalewy z kaparów
-2 łyżki schłodzonego masła
Placki:
-600 g ziemniaków
-400 g dyni
-2 jajka
-sól, pieprz
-około 6 łyżek mąki
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryba:Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kwadraty. Do moździerza lub miseczki ścieramy skórkę z grejpfruta, dodajemy koper, sól oraz oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy. Kawałki ryby marynujemy przez 10 minut. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kmin, koper i smażymy rybę (w trakcie podlewamy ją masłem). Gdy zetnie się białko, zdejmujemy rybę z patelni.Sos:Pomidora, borowiki i cebulę pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj grzyby i pomidory. Całość doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Do sosu dodajemy również kapary i zalewę z kaparów.Gotujemy przez chwilę, aż płyny odparują, na koniec dodajemy schłodzone masło. Usmażoną rybę przekładamy do gotowego sosu.Placki:Do miski ścieramy dynię i ziemniaki. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy farsz formując cienkie placki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.Usmażone placki podajemy z rybą i sosem.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Tomasz Jakubiak

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Marzena 10 lutego 2016 at 14:42 Reply

    Mniam pyszności 🙂

  2. Magda 10 lutego 2016 at 15:14 Reply

    Bardzo fajne połączenie smaków ryby, grzybów i sosu 🙂
    Pozdrawiam,
    M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *