Babki/ Boże Narodzenie/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Babka meksykańska

Babka meksykańska

Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Polecam do kubka ulubionej herbaty lub filiżanki kawy 🙂

Babka meksykańska

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -125 ml wody
  • -1,5 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki kakao
  • -250 g masła
  • -3 jajka
  • -2 szklanki mąki
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -garść posiekanych orzechów włoskich
  • -garść rodzynków

Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy również posiekane masło. Podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą, a masło rozpuści. Gdy masa zacznie wrzeć, trzymamy ją jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Najpierw jednak odlewamy filiżankę masy (posłuży ona do dekoracji).

Gdy masa wystygnie, wbijamy do niej żółtka. Miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i znowu miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem soli). Sztywną pianę dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Wsypujemy orzechy włoskie i rodzynki. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki keksowej, wyrównujemy (wymiary około 26 cm x 12 cm). Aby ciasto było łatwiej wyjąć, papier powinien wystawać z formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę lub dłużej (do tzn. suchego patyczka).

Wystudzone ciasto polewamy odłożoną czekoladową masą. Po jej zastygnięciu możemy kroić ciasto na kawałki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    gin
    19 października 2016 at 16:31

    Mmm, kusząca 🙂 Choć nie jestem pewna, co ma z Meksykiem wspólnego 😉

  • Reply
    Archie
    20 października 2016 at 10:35

    Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Reply
    Megly
    20 października 2016 at 10:39

    Ja tam lubię ciasta typu murzynek, więc ta babka jak najbardziej do mnie przemawia. Wygląda pysznie. Mam na nią ochotę. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Reply
      Marta
      22 października 2016 at 07:32

      Megly, fajna z niej babka 😀

  • Reply
    piegusek
    20 października 2016 at 19:42

    no to wpadam na dobrą kawkę i kawałek ciacha ?

    • Reply
      Marta
      22 października 2016 at 07:31

      Zapraszam 🙂

  • Reply
    Paulina
    22 października 2016 at 06:02

    A ile łyżek kakao? Nie zostało napisane 😉

    • Reply
      Marta
      22 października 2016 at 06:50

      Już poprawione 🙂 2 mi gdzieś zniknęła 🙂

  • Reply
    Gosia
    2 listopada 2016 at 13:18

    Genialne i łatwe, zrobie na dniach bo wyglada oblednie. Lubie takie ciasta z polewami „ciastowymi’ jak polewa w murzynku 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.